fbpx

Tussen klooster en kasteel – vijftig jaar TH-toneel

Uitgesteld wegens corona,
maar spelen zullen we!

Tussen klooster en kasteel, 50 jaar TH-toneel

Een bende van zo’n dertig enthousiaste (as ever) TH-ers gaf al maanden het beste van zichzelf voor onze jubileumvoorstelling “Tussen Klooster en Kasteel – vijftig jaar TH-toneel”, toen niet alleen corona toesloeg, maar ook nog het noodlot: adieu Zaal Heliand. Van in het begin hebben we met overtuiging gezegd: uitstel is geen afstel. En daar blijven we bij.

Wanneer de voorstelling er komt, dat is de grote onbekende. Daar kunnen we nu niet één zinnig woord over zeggen, niet alleen omwille van corona, maar ook, en meer nog, omwille van ons zaalprobleem. Een grootse feestvoorstelling als deze heeft – uiteraard – een groot podium nodig en dat hebben we voorlopig niet. Hoewel natuurlijk: niets belet ons om, eens de pandemie voorbij is, voluit voor de Stadsschouwburg te gaan. Dromen doe je beter groot.

TKeK, zoals het intussen de gangbare afkorting geworden was, zal er wellicht anders uitzien dan we eerst voor ogen hadden, maar de voorstelling komt er!

Tussen klooster en kasteel, tussen kerk en adel, speelde zich het gewone leven van gewone mensen af. Over dat leven verhaalden en zongen al van oudsher de toneelspelers.

Tussen het Jezuïetenklooster en het Arenbergkasteel zette ook Toneel Heverlee deze traditie verder.

Tussen cour en jardin bracht dit ‘kroostrijk gezin’ al vijftig jaar zovele stukken, die het wel en het wee weerspiegelen van wat de mens beroert.

Gedurende die halve eeuw werd in zaal Heliand niet alleen geacteerd, maar ook gedanst, gemusiceerd en gezongen. Zovele liedjes en muziekstukken werden speciaal geschreven en gecomponeerd voor Toneel Heverlee. En juist daar richt TH in deze jubileumproductie de theaterspots op. In alle kleuren van de regenboog!

“Tussen klooster en kasteel, vijftig jaar TH-toneel” is dus een wereldcreatie. Het zou de titel kunnen zijn van een musical. En waarom niet? Het gaat tenslotte om een ‘gouden’ jubileum. Jij, onze trouwe toeschouwer, komt dit toch mee vieren? Het wordt een wervelend muzikaal verhaal!

Jan en Dirk Reynaerts leiden als regisseurs het geheel in goede banen.