fbpx

OdeVie

2, 3, 9 en 10 februari 2024

 

vrij 02 februari 2024 om 20u15
zat 03 februari 2024 om 20u15
vrij 09 februari 2024 om 20u15
zat 10 februari 2024 om 20u15
zon 11 februari 2024 om 15u30 (extra voorstelling)
in Heilig Hart Heverlee

 

Wanneer een toneelgroep zich, door omstandigheden, moet buigen over een nieuwe thuis, een nieuwe werking, nieuwe techniek, … dan leidt dat soms ook tot nieuwe inzichten in wat theater in zijn breedste zin en grootste eenvoud kan betekenen.

Geïnspireerd door de zegswijzen ‘less is more’ en ‘back to basics’ wilden Eva Van Hoecke en Dirk Reynaerts terug naar de basis van het theater: ‘het vertellen’, maar ook ‘in contact staan met je publiek’.

En aangezien niks zo pakkend is als de kracht van woorden en muziek, en het nergens zo gezellig dicht op elkaar is als in een café, werd al gauw beslist om een programma in elkaar te steken met tekst en muziek, in de bar, bij een hapje en een drankje.

Waar mag je je dus aan verwachten: een vrolijk avondje uit met vrienden en familie, een sfeervol kader, de gebruikelijke drankjes, de minder gebruikelijke hapjes en een minipauze om even bij te tanken.

Maar vooral een mooi tekstprogramma tijdens dit alles, met liederen uit de oude en nieuwe doos, met verhalen die herinneringen oproepen, met gedichten die ontroeren, met dialoogjes die uit het leven gegrepen lijken, …

Geen toneelstuk dus, maar een potpourri van teksten die u aan het glimlachen brengt, die voor herkenning zorgt of u op zijn minst even aan het denken zet.

(c) Ahmad Najiullah

Een potpourri aan teksten heeft uiteraard nood aan een beetje ‘rode draad’. Die vonden we in ‘het leven’ zelf.

Iedereen wordt geboren en iedereen gaat dood. En wat daar tussenin beleefd wordt? Ook dat is een allegaartje aan gebeurtenissen. Maar de grote mijlpalen in het leven kennen we allemaal: de kindertijd en jeugd, naar school gaan, werken, familie en vriendschappen, het ouderlijk nest verlaten, ziek zijn, … en tenslotte sterven. En onderweg naar dat laatste zitten we in een avontuur met nog een heleboel andere emoties en mogelijke ervaringen.

Al deze grote en kleine situaties inspireerden tal van schrijvers en muzikanten.

In onze bloemlezing plukken we uit liedjes en teksten van onder andere Guido Belcanto, Simon Carmiggelt, Kris De Bruyne, Geert De Kockere, Annie Ernaux, Harrie Jekkers, Brigitte Kaandorp, Annie M.G. Schmidt, Leonard Nolens, Bart Peeters, Arne Sierens, Toon Tellegen, Herman Van Veen, Paul Van Vliet, Maria Vasalis, Bram Vermeulen, Joost Zwagerman en vele andere.

Deze auteurs bekoren al decennia lang een groot publiek en zullen dat ongetwijfeld ook doen tijdens ‘OdeVie’.

Dirk Reynaerts en Eva Van Hoecke leerden elkaar kennen bij Toneel Heverlee. Eva acteerde er al enkele jaren. Dirk had tot dan scenografie- en lichtexpertise opgebouwd, in samenwerking met zijn broer, bij verschillende koren en toneelgezelschappen.

Bij TH vonden ze elkaar; als koppel, maar ook binnen alles wat met theater te maken had. Wanneer Eva regisseerde, werd ze door Dirk bijgestaan met raad en daad; wanneer Dirk regisseerde, was Eva het fluisterend oor achter de schermen. Vandaar dat ze toneelproducties tegenwoordig gewoon als regisseursduo opnemen.

 

 

Enkele stukken uit het TH-verleden zijn ‘De winter onder de tafel’, ‘Een poppenhuis’, ‘Hendrik de vijfden’ en ‘Pleinvrees’. Recent regisseerden ze bij het KVT in Diest ‘Dinez in de sneeuw’ van Mathias Sercu.

Dirk en Eva houden van sfeerschepping op een scène met licht en muziek, van pauzes en stiltes in dialogen en monologen, van relevante tekstinhouden en herkenning bij het publiek.

Maar af en toe zijn ze aan een uitdaging toe en wordt het eens iets helemaal anders. Laat je dus verrassen door OdeVie.

Dirk en Eva, die instaan voor de regie, wisten al gauw enkele TH-leden voor hun kar te spannen om dit hele concept mee vorm te geven.

Tine, Koen, Wibert en Sarah sloten daardoor al snel bij het duo aan en gingen mee op zoek naar teksten, liedjes en ideeën. Dit werd in het najaar tot een gevarieerd geheel gekneed en ze brengen dit deze winter vol enthousiasme en kinderlijk plezier op de planken. Pardon, op de reftervloer.

Lieve, steeds boordevol ideeën, maar ook met een kritische blik, toonde zich intussen een fantastische regieassistent en manusje-van-alles achter de schermen. Jelle vervoegde zich bij haar intussen als rekwisiteur en partner-in-crime.

Johan smeet zich van bij het begin op de liederen en zorgde voor de arrangementen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus zorgt hij, samen met Dirk, ook voor decor en techniek.

Gie en Rudi volgden iets later in het proces, maar zijn na enkele repetities al helemaal mee in het concept en in de muzikale begeleiding van onze ongeschoolde zangers.

En uiteraard is daar nog de hele machinerie achter de TH-schermen, dus alvast met heel veel dank aan alle mensen die instaan voor affiches, website, programmaboekjes, tappen, klaarzetten, opruimen, …

Regie: Dirk Reynaerts, Eva Van Hoecke

Regie-assistentie: Lieve Lemmens

Spel: Koen Adams, Tine Peeters, Wibert Roedolf, Sarah Van der Eeken, Eva Van Hoecke

Muziekarrangementen: Johan Favoreel

Piano: Rudi Reyners

Contrabas: Gie Collin

Scènebeeld,  lichtontwerp en -techniek: Dirk Reynaerts

Geluidstechniek: Johan Favoreel

Decor, kostuums en rekwisieten: de OdeVie-ploeg

Manusje-van-alles: Jelle Delaitemps

Programmaboekje: Marie Van Hellemont

Met dank aan de uitleendienst van de provincie Vlaams-Brabant.

Reserveer nu je tickets!