fbpx

Over ons

Toneel Heverlee (kortweg “th” [tee-haa]) is een amateurtheatergezelschap uit het Leuvense, ontstaan in 1970.

Je kan op deze site wat meer te weten komen over onze geschiedenis en werking, maar wellicht ben je meer geïnteresseerd in onze nieuwste producties.

Als je wil komen kijken naar een productie, ben je hier op de juiste plaats, want met enkele muiskliks kan je je tickets online bestellen. Vergeet ook niet je in te schrijven op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze producties en de laatste nieuwtjes.

Mocht je vragen hebben over Toneel Heverlee, neem gerust contact met ons op.

Toneel Heverlee werd opgericht in januari 1970 met als doel, zoals het in de statuten staat: “mensen te groeperen die via het toneel willen bijdragen om het cultuur- en gemeenschapsleven in stand te houden en uit te bouwen.”

Toneel Heverlee is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende amateurtheatergezelschappen uit het Leuvense.

De producties van Toneel Heverlee werden meermaals op festivals en in wedstrijden bekroond. De faam van de Heverleese vereniging gaat ver buiten de Leuvense grenzen: de groep heeft reisvoorstellingen van Bokrijk tot Brugge verzorgd en staat bij de overkoepelende nationale organisatie OpenDoek bekend als maker van hoogstaand en vernieuwend theater.

Toneel Heverlee heeft de meest uiteenlopende genres gespeeld, gaande van commedia dell'arte als 'Paljaske en al zijn meesters' over historische stukken als 'Candide' en 'Henry II', publiekstrekkers als 'De familie Klepkens' en 'En waar de sterre bleef stille staan...', onspeelbaar geachte stukken als 'Ubu roi', 'Frankenstein of Smrntwsk alleen' of 'Salome', poëtische evocaties als 'Titanic of: de vrolijke ondergang' en 'Cabaret Charleston' (rond teksten van Paul Van Ostaijen), klassiekers als 'Midzomernachtsdroom' van William Shakespeare, 'De Kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry en 'A Christmas Carol' van Charles Dickens tot musicals als 'A Funny Thing Happened on the Way to the Forum', 'Nonsens', 'De man van La Mancha' en 'Jesus Christ Superstar', en muziektheater als 'Ghetto'. Toneel Heverlee speelde zowel grote auteurs, zoals Hugo Claus, Roald Dahl, Tennessee Williams, Noel Coward, Federico Garcia Lorca, Choderlos de Laclos, Edgar Allen Poe, Georges Feydeau en Bertold Brecht, als Jonge Goden, zoals Rudi Bekaert, Peter Verhelst, Gildas Bourdet, Alesssandro Baricco en Martin McDonagh.

Vaak gaat het om eigen bewerkingen, creaties in het Nederlands of creaties zonder meer.

Snuister zeker eens in het archief van de afgelopen seizoenen om een idee te krijgen!

Toneel Heverlee is een grote groep met een 80-tal vaste leden. De meeste van hen zijn erbij om enkel op de planken te staan, maar er is ook een enthousiaste groep medewerkers voor het vele werk achter de schermen.

We zijn altijd op zoek naar meer van dit soort mensen, zij het om af en toe eens bij te springen, zij het om op meer systematische manier de dagelijkse werking te verzekeren.

Daartoe is er ook een aantal zogenaamde "kernen":

  • De leesgroep: een groepje lezers die stukken zoeken & lezen voor komende seizoenen
  • De programmatiebende selecteert dan weer de stukken voor het komende seizoen, spreekt met mogelijke regisseurs & bepaalt de rolverdeling. Met andere woorden: zij zorgen voor de programmatie. 
  • De Propagandakern: deze lekker ouderwets genaamde kern verzorgt de promotie van de groep. Deze website, de affiches, flyers en bussers (een infopapiertje dat regelmatig in de Heverleese wijken in de brievenbussen wordt gestopt) is de ene kant van de opdracht, het zoeken naar adverteerders en sponsors de andere kant.
  • De Kern Techniek: een groepje doeners. Lichtmensen, decormensen, geluidsmensen, om ze grofweg in drie groepen in te delen.
  • De Kledingkern: spreekt voor zich, een groepje naaisters en anderszins creatievellingen met naald en draad.
  • De Rekwisietenkern: spreekt ook voor zich, minstens even creatief met potten, pannen, en grote en kleine huisraad.
  • De Barkern: zij die voor ons natje en droogje zorgen.
  • Niet echt ondergebracht in Kernen, maar even broodnodig: grimeurs en souffleurs.
  • En geen Kern, maar gewoon het Bestuur: 8 van de meest geëngageerden van de groep, bestaande uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en enkele bestuursleden. Zij zorgen ervoor dat alle anderen weten wat te doen en alle anderen zorgen ervoor dat deze tien weten wat alle anderen doen. En nog zoveel meer.