fbpx

Om 8 uur bij de ark

23, 24 en 30 november, 1 december 2013

 zat 23 november 2013 om 20u15
zon 24 november 2013 om 15u00
zat 30 november 2013 om 20u15
zon 01 december 2013 om 15u00 

“Om 8 uur bij de ark” van Ulrich Hub is een theaterstuk bestaande uit 2 bedrijven en behandelt levensvragen en traditionele thema’s als ruzie, vriendschap, trouw en geloof op een humoristische wijze. Deze gewichtige materie wordt op een zodanig speelse en lichtvoetige manier aangepakt dat het op geen enkele moment zwaar of overladen aanvoelt.

Drie ruziënde pinguïns, een hoop regen, een totaal overspannen duif en een mopperende Noah staan garant voor de nodige portie hilariteit. Met respect voor twijfel, geloven of niet-geloven stinkt deze voorstelling niet alleen naar vis, maar biedt ze vooral een komedie met diepgang voor jong en oud.

Wil je graag een antwoord op vragen waar je al je hele leven mee rondloopt zoals:

Hoe probeerde Noah de wereld te redden?
Kon hij het wel alleen aan?
Was het moeilijk iedereen op tijd op de Ark te krijgen?
Was de boot groot?
Was er een restaurant en een zwembad aan boord?
Wat gebeurde er met verstekelingen?
Ruiken alle pinguïns naar vis?
Waarom maken zij altijd ruzie?
Waarom was er geen kaastaart aan boord?

Kom dan zeker kijken!

“An der Arche um 8” is een toneelstuk van de Duitse toneelartiest Ulrich Hub.

Hub, geboren op 2 november 1963 in het Duitse Tübingen, is acteur en, regisseur, maar ook auteur van theaterstukken, hoorspelen en draaiboeken. Hij volgde een theateropleiding aan de Musikhochschule te Hamburg en is sinds 1994 actief in de toneelwereld als regisseur en acteur.

Hub behaalde een heel aantal toneel- en literatuurprijzen, waaronder ook enkele voor “Om 8 uur bij de Ark”: Duitse kindertheaterprijs in 2006, Nederlands-Duitse jeugdtheater schrijfprijs 2006, Duitse hoorspelprijs, de Kinderliteraturpreis 2008 en Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2009.

Hub heeft duidelijk iets met pinguïns. “Om 8 uur bij de ark” was namelijk al zijn derde pinguïnstuk voor jonge theaterliefhebbertjes. Na “Der dickste Pinguin vom Pol“ (1996, Dortmund), kwam in 2001“ Pinguine können keinen Käsekuchen backen“ (Duisburg) en tenslotte dus “An der Arche um 8“.

In 2005/2006 gaf het theaterhuis in Karlsruhe aan Hub de opdracht een kinderstuk rond het thema “God” te maken. Het resultaat, “An der Arche um 8”, kwam in 2006 dan ook voor het eerst op de planken. In 2007 werd er vervolgens een boek van gemaakt en reeds het jaar nadien werd dit boek in het Nederlands vertaald en in 2012 zelfs in het Engels. Bij het boek verscheen ook onderrichtmateriaal om in de klas aan de slag te kunnen. Tenslotte is er een film van het toneelstuk in voorbereiding.

Dat het toneelstuk en het boek een succes zijn, hoeft verder niet geïllustreerd te worden. Nochtans werd het nog niet vaak door Nederlandstalige gezelschappen gespeeld.

Eigenlijk ben ik toevallig tot de regie van dit stuk gekomen. Toen zoonlief op een dag thuiskwam met een boekje en absoluut geen zin had om het te lezen, zijn we er samen aan begonnen. Gezellig in de zetel onder een dekentje genesteld, heeft hij het hele boekje in één ruk voorgelezen aan zijn zus en mezelf. We hebben gegierd van het lachen; de tranen rolden ons over de wangen.

Ik bedacht toen dat dit boekje ideaal zou zijn voor een toneelstuk en na wat google-werk bleek het oorspronkelijk ook een theaterstuk te zijn. Op een onbezorgde avond sprak ik over dit boekje met voorzitter Eva Van Hoecke. Enthousiast stelde ze me voor het stuk eens te laten lezen door onze toneelkern. Ook die waren al snel gecharmeerd, waarop Eva vroeg: “Waarom regisseer je het niet zelf?” Voilà, daar staan we nu dan.

Na 19 jaar bij Toneel Heverlee actief te zijn in zo wat alle functies voor en achter de scène, probeer ik het nu eens als regisseur. Een hele ervaring, dat wel. Ik heb er zelf al veel uit geleerd. Elke repetitie heb ik me al rot geamuseerd en dat is wat ik hoop dat ook de toeschouwers zullen doen als ze naar de voorstelling komen kijken.

Samen met de acteurs en de hele beestenploeg achter de schermen willen we iedereen laten genieten en lachen. Wat is er immers leuker dan plezier en cultuur combineren?

Acteurs

Pinguïn 1 Jan Moons
Pinguïn 2 Guy De Smedt
Pinguïn 3 Belleke Janssens
Duif Willy Dillen
Noah Marcel Valgaeren

Kattengejank

dirigent Nele Geyskens
kat 1 Filip De Fraye
kat 2 Sophie-Anne De Fraye
kat 3 Barbara Paulus
kat 4 Kristien Peeters
effects Mattias De Fraye

Om en rond de scène

Regie Bieke Jorissen
Productieleiding Ruth Cloots
Regie-assistentie Xanne De Smedt
Teksthulp Marc Jorissen
Ondersteuning Eva Van Hoecke
Kostuums Kristien Vandenbempt
  Irène Vanthieghem
Scenografie Dirk Reynaerts
Licht Tom David
  Bob Van Belle
Geluid Thomas Meyers
Decor Peter Craps
Rekwisieten Jelle Delaitemps
Grime Lynn De Smedt
  Xanne De Smedt
  Marie Vanhellemont

Arkbouwers

  Peter Craps
  Albert Barette
  Carlos Dahlem
  Geert Fouquaert
  Jan Uytterhoeven
  Thomas Meyers
  Walter Nieuwendijk

Archief Home