Hendrik de Vijfden

10, 11, 16 en 17 november 2018

Toneel Heverlee herdenkt het einde van 100 jaar grote oorlog en daarom trekken wij zelf "TEN OORLOG" met Hendrik de Vijfden, in de naam van de Vader en de Zoon. Dit toneelstuk is een bewerking door Tom Lanoye en Luk Perceval van William Shakespeares koningsdrama Henry V.

Het stuk speelt zich af in Engeland in de vroege vijftiende eeuw. De politieke situatie is erg gespannen: de jonge Hendrik V heeft zojuist de troon bestegen nadat zijn vader, koning Hendrik IV, overleden is. De daaropvolgende burgeroorlogen laten de Engelsen rusteloos en ontevreden achter. Om het respect van zijn volk terug te winnen, claimt Hendrik V de Franse troon op basis van zijn afkomst en van de Salische wet over de erfopvolging. Wanneer de dauphin (Frankrijks troonopvolger) Hendrik een beledigend antwoord zendt, besluit hij Frankrijk binnen te vallen. Gesteund door de Engelse adel en geestelijkheid stoomt Hendrik zijn leger klaar voor de strijd. Dit is het begin van de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

De strijd om steeds meer respect, meer macht, meer geld en meer eigendommen behoort nu nog altijd tot de structurele mechanismen en dynamieken die een oorlog mogelijk maken. Vandaar onze keuze voor dit theaterstuk.

Het wordt een mengvorm van hedendaags beeld- en bewegingstheater met klassieke elementen waarin beeldspraak en poëzie, maar ook humor ruim aan bod komen. Een hele uitdaging, maar zeker de moeite waard!

…omdat oorlog van alle tijden is...voor hen die stierven, sterven en zullen sterven in de waanzin van oorlog...laten we hen herdenken in onze voorstellingen van Hendrik de Vijfden...

Reserveer nu je tickets!