fbpx

De Wilde Zwanen

6, 7, 12, 13 en 14 april 2019

De Wilde Zwanen of ‘Vilde Svaner’ is een Deens literair sprookje van de schrijver Andersen. Het werd voor het eerst gepubliceerd in 1838 als onderdeel van zijn eerste sprookjesbundel, samen met ‘Het standvastige tinnen soldaatje’ en ‘Het madeliefje’.

Het verhaal gaat over een meisje, dat de betovering van haar broers wil verbreken. Hun boze stiefmoeder heeft hen namelijk in zwanen veranderd. Alleen door stilzwijgend netelhemden voor hen te vlechten, kan ze haar broers redden. Zal ze in haar opdracht slagen?

Hans Christian Andersen werd geboren in 1805 in Odense, Denemarken. Als zoon van een arme schoenmaker, zag het er voor hem niet al te rooskleurig uit. Zij vader stierf toen hij nog maar 11 jaar was. Een dure opleiding zat er dus niet in.

Andersen hield echter van kleinsaf al van poppenkast spelen en wou dolgraag aan de koninklijke theaterschool studeren. Helaas werd hij daar niet aangenomen. Pas op zijn 17e bemachtigde hij een beurs voor een goede school. Hoewel hij verlegen was en veel gepest werd, bleek hij toch snel een begenadigd schrijver te zijn.

Hij hield er van om traditonele sprookjes, die vaak enkel mondeling overgeleverd waren, te bewerken en in een verfijnde vorm te gieten, liefst met een dubbele bodem. Op deze manier kon hij zowel jong als oud laten genieten.

Toen hij in 1875 overleed, had hij zijn reputatie van schrijver sterk neergezet.

De bewerking die Het Geluidshuis in 2007 van dit verhaal maakte, is wat wij u aanbieden. Geen klassiek sprookje van Andersen dus.

Is er dan geen verband? Toch wel. De dubbele bodem vormde voor Het Geluidshuis een ideaal vertrekpunt om er hun eigen ding van te maken en wel in de vorm van een hoorspel.

De jongste generatie is intussen al lang vertrouwd met deze hoorspelen, maar hoe langer hoe meer worden ook volwassenen erdoor begeesterd.

De hilarische, eigenzinnige en eigentijdse bewerking doen jong en oud grinniken of bulderen van het lachen en zorgen voor plezier en ontspanning voor beide groepen. Was dit ook niet Andersens bedoeling geweest?

Een toneelstuk van dit hoorspel bestaat er echter niet. We gingen dus aan de slag met de CD van het Geluidshuis en probeerden het verhaal om te toveren tot een levendige voorstelling op de planken. Gebrek aan rekwisieten, kostuumwissels, zang, dans en acteerwerk zal er zeker niet zijn.

Zullen we in onze opzet geslaagd zijn?

Kom kijken en oordeel zelf. We willen jullie graag mee laten genieten van deze “moderne klassieker”.

Bieke Jorissen regisseert en dat doet ze nog maar voor de derde keer. In november-december 2013 zag je haar regiedebuut: “Om 8 uur bij de ark” van de Duitse schrijver Ulrich Hub. Twee jaar later deed ze “Blootsvoets in het park” van Neil Simon. Na drie regies van een trend spreken is gevaarlijk, maar toch: Bieke houdt van familievoorstellingen, voor jong en oud.

Bieke staat er niet alleen voor. Een enthousiaste bende van 17 acteurs en zeker nog eens zoveel man naast de scène staat tot uw dienst. Alfabetisch op voornaam: Albert Barette, Andrew Wils, Arnout van Staeyen, Bob Van Belle, Dirk Reynaerts, Eva Van Hoecke, Hugo Hollé, Jan Moons, Jan Uytterhoeven, Jelle Delaitemps, Jan Sprengers, Katrien Craps, Koen Adams, Kristel Verheyden, Leen Van de Poel, Lieve Van Isterdael, Lore Vandendriessche, Lynn De Smedt, Peter Craps, Rita Deman, Rita Sepelie, Roos Van De Weyer, Sara Tijskens, Thiemen Adams, Tina Vertommen, Willy Dillen en nog vele anderen.

Archief Home