fbpx

Calendar Girls

25 & 31 januari en 01 & 02 februari 2020

 zat 25 januari 2020 om 20u15 – UITVERKOCHT
vrij 31 januari 2020 om 20u15
zat 01 februari 2020 om 20u15 – UITVERKOCHT
zon 02 februari 2020 om 15u15 

Wanneer John, de echtgenoot van Annie, sterft aan leukemie, besluiten zij en haar beste vriendin Chris om geld in te zamelen voor een nieuwe canapé in de wachtzaal van het plaatselijke ziekenhuis. Met wisselend enthousiasme slagen zij erin vier vriendinnen, die net als zij lid zijn van het Women’s Institute, te overtuigen naakt te poseren voor een “alternatieve” kalender.

De inspiratie voor “Calendar Girls” vond auteur Tim Firth in het waargebeurde verhaal van John Richard Baker, medewerker van de Yorkshire Dales National Park Authority, die stierf aan non-hodgkinlymfoom, een soort bloedkanker, op 54-jarige leeftijd in 1998. Zijn vrouw, Angela Baker, en enkele vriendinnen begonnen geld in te zamelen, oorspronkelijk met de bedoeling een sofa te kopen voor de bezoekerszaal van het hospitaal waar John Baker behandeld werd.

De 2000 Alternative Women’s Institute Calendar, zoals hij genoemd werd, verscheen op 12 april 1999. Niemand had kunnen denken wat een vlucht hun originele kalender zou nemen.

“Calendar Girls” is een Britse filmkomedie uit 2003, geregisseerd door Nigel Cole, in een productie van Buena Vista International en Touchstone Pictures. Het scenario werd geschreven door Tim Firth en Juliette Towhidi.

Het toneelstuk gebaseerd op de film en geadapteerd door Tim Firth opende in 2008 op het Chichester Theatre Festival. Kort nadien vond het zijn weg naar West End.

De musicalversie, geschreven door Tim Firth en Gary Barlow, kende zijn première in Leeds in 2015. Ook de musical kreeg zijn vaste stek op West End. Hij ging er in première in het Phoenix Theatre in februari 2017.

TH brengt het toneelstuk.

Tim Firth (°13 oktober 1964) is een Engels toneelschrijver, scenarist, regisseur en componist.

Zijn toneelstuk “Calendar Girls”, gebaseerd op zijn eigen film, oogstte succes in het hele Verenigd Koninkrijk tijdens het seizoen 2008-2009, brak het all time British box office record en bleef uitverkopen tijdens zijn verblijf op de Londense West End. In 2010 ging het nationaal op tournee door het VK en het werd sindsdien wereldwijd opgevoerd.

Andere hoogtepunten van Tim Firth waren “This Is My Family”, zijn eerste solo-musical in 2013, en “The Girls”, geregisseerd door Firth en geschreven met Gary Barlow, dat opende in de Phoenix Theatre in Londen in 2017, een WhatsOnStage Award won en genomineerd werd voor drie Olivier Awards. “Calendar Girls: The Musical” ging nationaal op tournee in 2018. In september 2017 ging de musical “The Band”, rond de muziek van Take That, in première in het Manchester Opera House, waarna het nationaal op tournee ging. Het speelde een seizoen lang op West End in het Theatre Royal Haymarket in 2018.

De filmcredits van Tim Firth bevatten onder meer “Blackball” (2002), “Calendar Girls” (2002, won een British Comedy Award), “Kinky Boots” (2004, Best International Film op het Florida Film Festival) en “The Wedding Video” (2014).

In 2004 werd Firth Companion of the Liverpool Institute for Performing Arts. In maart 2010 ontving Firth het Eredoctoraat Letteren aan de universiteit van Chester.

In het professionele (musical)circuit in Vlaanderen krijg je dit te lezen over de regisseur.

“Roel Lauwens is een Leuvens acteur/musicalzanger/regisseur.
Hij was te zien in o.a. “Camelot”, “Romeo & Julia” (in Vlaanderen als alternate voor Tybalt en Mercutio en understudy Paris en in Nederland als alternate Tybalt), “Mamma Mia!” (als Vader Alexandrios en in een aantal voorstellingen als Bart of Sam), “Jesus Christ Superstar” (Pilatus), “Daens” (o.a. als vader Nini en Nonce), “The Last Five Years “(Jamie), “Jekyll and Hyde” (Utterson) en “Next To Normal” (Dan).

Bij Kindertheater Stekelbaars regisseerde hij “Minoes” (Kleine Prinsprijs), “Heksen” en “Het Peperkoeken Mannetje”.

Nadien tekende hij voor de regie van de musical “Legally Blonde” bij de Musicalcompagnie Mithe, de operette ”Gravin Maritza” bij MinTh en dé musical “Sweeney Todd” met Hans Peter Janssens in de titelrol en An Lauwereins aan diens zijde als Mrs Lovett.”

Maar er is natuurlijk een lange Toneel Heverleese voorgeschiedenis aan al dit moois. Roel debuteerde bij TH in “Fanfarella” in november-december 1996 en was verder onder meer te zien in “Vanavond om half negen (1998), “Jesus Christ Superstar” (2000), “De storm” (2000), “Kloosterfobie” (2003), “Enchanted April (2006) “Kas en Karo” (2007), “Pauw” (2008) en meest recent nog in “Dwazen” (2016).

“Calendar Girls” is de eerste regie van Roel Lauwens bij TH, maar daarmee vieren we niet dat alleen hij terugkeert naar het nest. Speciaal omwille van het 50-jarig bestaan van TH keren enkele actrices terug, die mee de geschiedenis van TH geschreven hebben, maar al enkele jaren niet meer bij ons geacteerd hebben. Gert Broeckx, Myriam Neves en Kris Vervloet zijn terug na lange tijd weggeweest te zijn.

Toneel spelen/maken is teamwork. Achter en naast de scène zijn minstens even veel mensen bezig (geweest) als het aantal actrices en acteurs dat je op de scène ziet. Een eenvoudige, maar veelzeggende opsomming.
• Productieleiding: Ruth Cloots
• Decorontwerp: Dirk Reynaerts
• Decoruitvoering: Albert Barette, Rob Librecht, Walter Nieuwendijk, Wout Van Nuffel o.l.v. Peter Craps
• Geluid: Geert Stabel, Jan Sprengers
• Teksthulp: Ruth Cloots
• Licht: Dirk Reynaerts, Bob Van Belle
• Rekwisieten: Jelle Delaitemps, Kristel Verheyden
• Kostuums: Karine Van Balen
• Regie: Roel Lauwens
• Spel: Gert Broeckx, Guy De Smedt, Renilde Foulon, Myriam Neves, Wibert Roedolf, Rita Sepelie, Lieve Van Isterdael, Martine Van Poucke, Leen Vande Poel, Kris Vervloet, Frans Vranckx

Met het grootste respect voor het verhaal, de film én het toneelstuk het zo authentiek mogelijk brengen van het origineel.

Ik heb het theaterstuk opnieuw vertaald met de bedoeling zo dicht mogelijk bij de originele, Britse tekst te blijven.

De kostuums, de rekwisieten, … moeten eind de jaren ’90 voorstellen.

Gebruik makend van de prachtige filmmuziek, gecomponeerd door Patrick Doyle (cfr. “Thor”, “Murder on the Orient Express”, “Brave”, “Sense and Sensibility”, …)

Geen karikaturen.
Echte mensen van vlees en bloed.

Roel Lauwens

Archief Home