De Dood neemt vakantie

27 januari en 2, 3, 4 februari 2018

De Dood en het meisje is een eeuwenoud thema in de kunst dat teruggaat op de mythe van Persephone uit de Griekse Oudheid.

Op een dag schaakte Hades, de god van de onderwereld, het meisje, toen ze samen met enkele nimfen bloemen aan het plukken was. Haar moeder, de godin Demeter, ging wanhopig naar haar op zoek en liet intussen de aarde verdorren, waardoor hongersnood ontstond. Na veel gepalaver stemde Zeus ermee in dat Persephone een deel van het jaar bij haar moeder verbleef en het andere deel in de onderwereld. Zo verklaarden de Oude Grieken het ontstaan van de seizoenen.

In 1923 schreef de Italiaanse auteur Alberto Casella een stuk onder de titel ‘La morte in vacanze’, dat een slimme variatie is op dit oerverhaal. De Dood begeeft zich drie dagen onder de levenden om te achterhalen waarom mensen zich zo vastklampen aan het leven en de liefde. Maar het meisje dat hij ontmoet overtreft zijn stoutste verwachtingen.

Een dramatische danse macabre, nu eens griezelig, dan weer grappig en tenslotte ontroerend.


Toneel Heverlee haalt deze tragische fabel, die destijds de wereld rondging en meermaals werd verfilmd, nu opnieuw van onder het stof in een frisse, nieuwe Nederlandse vertaling.

27 januari, 2 en 3 februari 2018 om 20:15
4 februari 2018 om 15:15

De Dood neemt vakantie
van Alberto Casella & Walter Ferris
door Geert Stabel

 

Reserveer nu je tickets!