fbpx

The Beauty Queen of Leenane

1, 7, 8 en 9 februari 2014

 zat 01 februari 2014 om 20u15
vrij 07 februari 2014 om 20u15
zat 08 februari 2014 om 20u15
zon 09 februari 2014 om 15u00 

“The Beauty Queen of Leenane” is een zwarte komedie van de Ierse auteur Martin McDonagh.

Leenane, een typisch Iers dorpje in de Connemara. Boven op een heuvel woont de oude Mag Folan met haar dochter Maureen. Maureen is niet getrouwd en zorgt voor haar moeder.

Onder aan de heuvel staat de boerderij van de familie Dooley. De oudste zoon Pato werkt in Engeland, maar komt nu even naar huis omwille van het afscheidsfeest van zijn nonkel, die naar Amerika vertrekt. Zijn jongere broer Ray brengt een bezoek aan de Folans, hij heeft een uitnodiging bij zich voor het feest van de nonkel.

Maureen is in de wolken, eindelijk kan ze even ontsnappen aan de tirannieke bemoeizucht en de pesterijen van haar moeder. Pato brengt Maureen na het feest naar huis, de passie laait hoog op en hij brengt de nacht met haar door.

Maureen krijgt weer hoop op een ander en beter leven, met Pato en zonder Mag.

Mag ziet dit met lede ogen aan, ze zal er alles aan doen om de plannen van Maureen te dwarsbomen en haar voor altijd aan zich te binden.

Martin McDonagh is geboren in Londen in 1970. Zijn vader en moeder zijn allebei Iers. Als de ouders beslissen om terug naar Galway (Ierland) te verhuizen, blijven Martin en zijn broer John Michael (ook een filmscenarist) in Engeland achter. Op zijn zestiende besluit Martin te stoppen met de school en zich toe te leggen op het schrijven van hoorspelen en filmscenarios, evenwel zonder succes. Pas als hij beslist om toneelteksten te schrijven krijgt hij bekendheid. Op minder dan een jaar tijd schreef hij twee trilogieën die zich allebei afspelen in het land waar zijn roots liggen, Ierland. In 1996 verscheen, als eerste stuk van de “Leenane Trilogie”“The Beauty Queen of Leenane”. De twee andere delen, “A Skull in Connemara” en “The Lonesome West“ zouden vlug volgen. Drie andere stukken die de “Aran Islands trilogie”vormen zijn: “The Cripple of Inishmaan”“The Lieutenant of Inishmore” en het nog steeds niet gepubliceerde “The Banshees of Inisheer”.

Nadien ging hij zich toeleggen op zijn eerste liefde, de film. In 2005 kwam zijn (eerste) kortfilm uit, “Six Shooter”, die meteen bekroond werd met een Oscar en de publieksprijs op Leuven Kort. In 2008 realiseerde hij “In Bruges”, opgenomen in Brugge met Colin Farrell in de hoofdrol, die hiervoor onderscheiden werd met een Golden Globe.

In 2012 verscheen “7 Psychopats” weer met Colin Farrell en verder onder meer met Woody Harrelson en Tom Waits. Met deze laatste zou hij thans werken aan een musical.

Martin McDonagh kreeg de bijnaam De Quentin Tarantino van het theater, omdat in al zijn stukken, en ook films, geweld en rauw taalgebruik de standaard uitmaken. De kritiek die hij hiervoor krijgt weerlegt hij steeds met het argument dat dit noodzakelijk is om juist dat geweld aan de kaak te stellen. Het is dus nooit de bedoeling om geweld te verheerlijken, integendeel. Zijn schrijfstijl kan nog het best omschreven worden als absurd - komisch.

Francis Ringelé (64 intussen) is al meer dan dertig jaar actief in het amateurtoneel, waarvan de laatste twintig jaar bij TH. Intussen is hij daar al aan zijn achtste regie bezig.

Het begon in 1993 met “Suddenly last summer “, gevolgd door onder meer “Ghetto”“All my sons”“Jufrouw Tania” en “De kreupele van Inishmaan”. Dit laatste stuk was een aangename kennismaking met het werk van Martin McDonagh. Vorig jaar regisseerde hij bij de vrienden van het Buurtteater “De luitenant van Inishmore”, zijn tweede McDonagh dus.

De liefde voor diens oeuvre moet wel erg groot zijn, want met “The Beauty Queen of Leenane” staat nummer drie op de teller.

Cast

Ray Bernard De Ruyver
Pato Trikke Desmet
Maureen Heidi Van Eetvelt
Mag Mieke De Decker

Om en rond de scène

Regie Francis Ringelé
Productieleiding Jan Van de Broeck
Kostuums Rita Deman
  Annemie Berckmans
Licht Dirk Reynaerts
  Bob Van Belle
Geluid Geert Stabel
Decor Peter Craps
  Albert Barette
Rekwisieten Jelle Delaitemps
Grime Sanne Vanhellemont
Teksthulp Lisbeth Vercruysse

Archief Home